Het microbioom van de huid beschermen

Prebiotica en probiotica op jouw huid

De oude teksten van Ayurveda stellen dat de probiotische culturen op de huid je helpen om pranische energie uit de omgeving te ontvangen om zowel de huid als het lichaam gezond te houden. Ze doen dit door de maanenergie van de maan (bekend als Soma) om te zetten in Ojas (een verbinding die grote kracht en immuniteit geeft). 

Velen van ons weten dat de darm probiotica bevat die ons helpen infecties te bestrijden, voedselallergieën en auto-immuunziekten te voorkomen en ons helpen voedingsstoffen te verteren en op te nemen, evenals vele andere functies. Maar wist je ook dat onze huid probiotische culturen bevat? 

Hieronder volgt een vertaling van een artikel van Dr. Marianne Teitelbaum, Ayurvedic Practitioner in de VS. Met haar toestemming vertaald. Riim Lagerwerf raadpleegt Dr. Marianne Teitelbaum voor haar eigen cliënten en past o.a. haar klinische ervaring en kennis toe binnen Sankalpa Holistic Health. Daarnaast past Riim waar mogelijk ook kruidenformules toe van Vaidya Mishra. Eind jaren negentig begon Marianne Teitelbaum aan een 17-jarige een-op-een stage bij Vaidya Rama Kant Mishra, een bekroonde kruiden formuleerder die afkomstig is uit een 5000 jaar oude familielijn van Raj Vaidyas, die de koninklijke familie van India behandelt. Tijdens haar stage leerde Vaidya Mishra haar hoe ze praktisch elke ziekte moest behandelen, waarbij ze meer dan 500 kruidenformules maakte voor alle problemen die ze samen behandelden.

De vriendelijke bacteriën op de huid creëren ook een fysieke barrière functie om de huid te beschermen en tegelijkertijd gevaarlijke effecten van milieu toxines, zoals straling  en chemische gifstoffen  te voorkomen. Ze ondersteunen ook de immuniteit op de huid door te voorkomen dat infecties op de huid groeien. En ze geven de huid glans en een gezonde gloed. Net zoals je auto-immuunziekten en allergieën zou kunnen ontwikkelen als je de vriendelijke bacteriën in de darm zou verliezen, gebeurt hetzelfde met de huid als ze hun vriendelijke bacteriën verliezen: je zou auto-immuunreacties op de huid kunnen ontwikkelen, zoals allerlei soorten eczeem, dermatitis en psoriasis.  Een aantal  etiologische factoren die de vriendelijke bacteriën op de huid kunnen vernietigen:

 • gebruik van antibiotica, zowel inwendig als uitwendig op de huid;
 • huidverzorgingsproducten die parabenen en andere agressieve chemicaliën bevatten
 • chemische peelings
 • te veel alcohol drinken
 • verwerkt en zuur voedsel eten
 • zwavelhoudende materialen eten of aanbrengen
 • te veel blootstelling aan de zon zonder gezonde bescherming
 • synthetische parfums

Maar hoe weet je hoe het staat met de vriendelijke bacteriën op jouw huid?  Als het niet op orde is kun je het herkennen aan de volgende symptomen:

 • droogheid,
 • ruwheid,
 • vroegtijdige veroudering,
 • terugkerende infecties,
 • allergische reacties en auto-immuunreacties op de huid,
 • dunner wordende huid en schilferen van de huid. 
 • wanneer de huid haar beschermende barrière van probiotische culturen verliest,  kunt je ook vroegtijdige rimpels en een algeheel gebrek aan glans op de huid krijgen.

DE INVLOED VAN VATA, PITTA EN KAPHA IN DE HUID

Wanneer we de vriendelijke bacteriën in de huid in balans willen brengen en ze alle kans willen geven om opnieuw te groeien, moeten we eerst de invloed van Vata, Pitta en Kapha in de huid begrijpen.

Net zoals we voeding nodig hebben om Vata in ons lichaam in balans te brengen, heeft de huid voeding nodig om de Vata in de huid in balans te brengen. De specifieke subdosha van Vata die een gezonde huidfunctie ondersteunt, staat bekend als Vyana Vata. Vetarme diëten, veganistische diëten en intermittent fasting zouden ervoor zorgen dat Vyana Vata verhoogd raakt. Dit zorgt ervoor dat de huid zou kunnen uitdrogen en mogelijke vernietiging van de probiotische culturen daar zou kunnen veroorzaken. Houd er rekening mee dat Vata het element is van droogheid en lichtheid, dus een te droog of te licht dieet kan Vata verergeren en je huid uitdrogen, waardoor de vriendelijke bacteriën in het proces worden uitgehongerd.

Ten tweede moet de Pitta of warmte in de huid in balans zijn. De pitta subdosha geassocieerd met de huid staat bekend als Bhrajaka Pitta. Dus om dit in evenwicht te brengen, moeten we een pH-gebalanceerd dieet volgen, een dieet dat alkalisch is, en bewerkte voedingsmiddelen vermijden, die allemaal een zuur zweet veroorzaken dat de vriendelijke bacteriën op het huidoppervlak kan verbranden. Dit is de reden waarom koffie, alcohol, verwerkt voedsel, gefrituurd voedsel, slechte plantaardige oliën, uien, knoflook en heet gekruid voedsel je delicate probiotische culturen op de huid kunnen vernietigen of als het ware verbranden.

De laatste controlerende factor van de huid, de smerende factor, is Kapha, en de specifieke subdosha van Kapha die de huid beïnvloedt, staat bekend als Shleshaka KaphaShleshaka kapha wordt gevoed door slijmerige voedingsmiddelen, specerijen en kruiden. De beste voedingsmiddelen en kruiden om Shleshaka kapha te voeden zijn slijmerig van aard, zoals okra, heemstwortel, tarowortel, gladde iep en pijlwortel. Vriendelijke bacteriën houden ervan om dit soort voedsel te eten, daarom staan ​​ze bekend als prebiotica. We moeten ook vocht en goede vetten in de huid houden door het eten van niet-gehomogeniseerde gekookte koeien- en/of geitenmelk van hoge kwaliteit die in de wei is geteeld, ghee, olijfolie, avocado’s, noten en zaden.

Dus nogmaals, als je de goede bacteriën op de huid wilt laten groeien, heb je voedsel, vocht en een goede omgeving nodig om ze te voeden. Deze vetten en voedingsmiddelen van het prebiotische type leveren alle 3.

Wanneer je de vriendelijke bacteriën op jouw huid verliest, kan er een infectie ontstaan ​​- allerlei soorten, zoals schimmels, bacteriën en virussen. De benadering van de moderne geneeskunde is om antibiotica inwendig te geven of antibiotische crèmes die uitwendig op de huid worden gebruikt. Maar we moeten heel voorzichtig zijn bij het omgaan met deze delicate probiotische culturen op de huid. De truc is dat we een bacteriostatische aanpak moeten gebruiken, geen bacteriedodende aanpak.

Bacteriedodend betekent dat het bacteriën vernietigt, zowel goede als slechte. Bacteriostatisch betekent dat je kunstzinnig een goede omgeving wilt creëren voor de goede bacteriën om te gedijen en tegelijkertijd een slechte omgeving wilt creëren voor de slechte bacteriën. We gebruiken bijvoorbeeld speciale kruiden, zoals neem — het heeft de intelligentie om de slechte bacteriën te doden terwijl de goede bacteriën intact blijven. Maar je moet nog steeds voorzichtig zijn met neem – neemolie kan bijvoorbeeld werken als een antibioticum en te krachtig zijn en bacteriedodend worden. Dus gebruiken we neem in formules en theeën, maar omringen het met verkoelende en smerende kruiden en specerijen om de bacteriedodende effecten te voorkomen.

Daarom wordt er een speciale klei gemaakt om de zure gifstoffen te absorberen, sommige kruiden om de auto-immuunreacties op de huid te kalmeren, kruiden om de zure gifstoffen te binden en eruit te halen, en kruiden om het zweet te reinigen. We moeten de gifstoffen ook wegleiden van de huid en in de urine zodat de huid niet de last hoeft te dragen van te veel zure gifstoffen die er doorheen komen.

En het beste nieuws is dat de leraar en mentor van Dr. Marianne Teitelbaum, Vaidya Rama Kant Mishra, wiens specialiteit dermatologie was, enkele maanden besteedde aan het ontwikkelen van prebiotische en probiotische crèmes voor zowel het gezicht als het lichaam. Deze waren erg moeilijk voor hem om te formuleren om de probiotische culturen in de crèmes intact te houden, maar in 2011 heeft hij het eindelijk geperfectioneerd en sindsdien gebruikt Dr. Marianne Teitelbaum deze crèmes in haar praktijk. Hierdoor heeft ze zeer resistente huidinfecties en auto-immuunziekten kunnen behandelen, zoals MRSA, psoriasis, eczeem, dermatitis en schimmelinfecties.  Zelf maakt Riim Lagerwerf ook gebruik van deze crèmes  op advies van Dr. Marianne Teitelbaum. 

Dus als je lijdt aan een aantal chronische huidinfecties of auto-immuunreacties op de huid en herhaalde doses antibiotische crèmes gebruikt, maar de infecties blijven terugkomen, is het belangrijk dat je de probiotische culturen van de huid begrijpt en hoe je deze kunt behouden. Het is belangrijk dat je jouw huidaandoeningen van binnenuit kunt herstellen, door de vriendelijke bacteriën in de darmen te herstellen. Daarnaast is het ook belangrijk  om het van buitenaf te beïnvloeden door een goede omgeving op de huid te bieden, zodat de delicate culturen kunnen groeien die om zo jouw auto-immuun en huidinfecties tendensen te behandelen door naar de wortel van het probleem te gaan.

 

Riim Lagerwerf

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like

[instagram-feed]