Preconceptie – Hoe kun je het best voorbereiden op conceptie volgens Ayurveda?

Veel vrouwen ondervinden moeilijke zwangerschappen en/of hun baby’s ontwikkelden allerlei gezondheidsproblemen en klachten. Door de jaren heen  heeft Dr. Marianne Teitelbaum, Ayurvedisch Practitioner velen vrouwen in haar praktijk gezien die gebaat waren geweest bij een basisreiniging van  lichaam en geest moesten voordat ze zwanger zouden worden. Zelf had ik hier ook baat bij kunnen hebben toen ik kinderen wilde en vind het daarom heel belangrijk om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

In mijn praktijk ga ik als volgt te werk bij vrouwen die ondersteuning willen bij het voorbereiden van een bewuste  zwangerschap.

  • Uitgebreide intake & consult om de staat van jouw gezondheid vanuit Ayurveda te bepalen en jouw constitutie te bepalen. 90 minuten, EUR 95
  • Opvolg consult binnen een week om alle bevindingen door te nemen en jouw persoonlijk behandelplan met je door te nemen.  60 minuten. EUR 75
  • Opvolg consulten, therapie of behandelingen

Het behandelplan is altijd persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie bepaalt het hoe lang we ervoor nemen. Het liefst willen we 6 maanden voor conceptie starten met behandeling. Indien we langer hebben is dat alleen maar fijn.  Het maakt niet uit of je een natuurlijke conceptie plant of via een vruchtbaarheidsbehandeling.  We erkennen namellijke dat er veel niet-traditionele routes zijn voor het stichten van een gezin, waaronder donoreicellen en in-vitrofertilisatie. Zelfs in het geval van adoptie zijn de meeste van de stappen die we nemen nog steeds van toepassing, aangezien de reiniging en opbouw ook dienen voor de spirituele en emotionele voorbereiding die in alle trajecten van belang zijn. Maar de behandeling kijkt naar 3 belangrijke onderdelen nl:

  1. Reiniging: emotioneel, geestelijk en fysiek
  2. Verjonging van lichaam, geest en ziel (ojas opbouwen)
  3. Conceptie, het tijdstip en nog meer Ayurvedische aanbevelingen

Via een persoonlijk behandelplan met leefstijl, voeding en kruiden advies nemen we je mee in deze stappen in de vorm van behandelingen, therapie en opvolg consults. De kosten van opvolg consults zijn EUR 75 per uur en behandelingen / therapie  afhankelijk van wat we voorschrijven. Zo kan het zijn dat we yoga therapie in zetten of Ayurvedische behandelingen zoals olie massage van het hele lichaam of het hoofd, of andere lichaamsbehandelingen.  Wil je meer informatie of een 30 minuten gratis intake plannen om te ontdekken of wij wat voor je kunnen betekenen?

Hieronder een vertaling van het artikel van Dr. Marianne Teitelbaum, Ayurvedic Practitioner in de VS. Met haar toestemming vertaald. Riim Lagerwerf raadpleegt Dr. Marianne Teitelbaum voor haar eigen cliënten en past o.a. haar klinische ervaring en kennis toe binnen Sankalpa Holistic Health. Daarnaast past Riim waar mogelijk ook kruidenformules toe van Vaidya Mishra. Eind jaren negentig begon Marianne Teitelbaum aan een 17-jarige een-op-een stage bij Vaidya Rama Kant Mishra, een bekroonde kruiden formuleerder die afkomstig is uit een 5000 jaar oude familielijn van Raj Vaidyas, die de koninklijke familie van India behandelt. Tijdens haar stage leerde Vaidya Mishra haar hoe ze praktisch elke ziekte moest behandelen, waarbij ze meer dan 500 kruidenformules maakte voor alle problemen die ze samen behandelden.

ACHTERGROND

Als een vrouw zwanger is, deelt ze haar bloed met haar baby. Dus alle gifstoffen die ze tijdens haar leven heeft verzameld, van bewerkte voedingsmiddelen tot het inademen van luchtvervuiling tot het gebruik van huidverzorgingsproducten met chemicaliën (die direct vanuit de huid in de bloedbaan worden opgenomen), tot alle geneesmiddelen die ze neemt – al deze gifstoffen worden opgeslagen in veel van haar weefsels, vooral de vetweefsels, zoals gevonden in de hersenen, lever, nieren, beenmerg en de vetcellen zelf. En vergeet de zware metalen niet van de luchtvervuiling, de vis die je eet, de oude kwik amalgaam tandvullingen en de zware metalen die je binnenkreeg van je vaccinaties. Je moet zelfs het fluoride uit het water verwijderen als je op enig moment in je leven bent blootgesteld aan gefluorideerd water.

Tijdens de vroege kinderjaren raakt het kind de gifstoffen kwijt die het in de baarmoeder van zijn moeder heeft gekregen door vroege kinderziekten op te lopen, zoals mazelen, bof, rubella en waterpokken. Deze ziekten veroorzaken uitslag op de huid omdat deze vervelende gifstoffen naar buiten komen via de zweetporiën van de huid, het grootste uitscheidingsorgaan. Maar ook al is het niet leuk om deze ziekten te hebben, het is een soort overgangsritueel dat zal helpen om voor de rest van hun leven een normaal functionerend immuunsysteem te ontwikkelen terwijl ze zich ontdoen van deze oude opgeslagen gifstoffen die ze van hun moeder hebben gekregen.

Vanwege de vaccins die de kinderen tegenwoordig krijgen, is het vrij zeldzaam dat ze ook maar één van deze ziekten krijgen, wat betekent dat de kinderen niet alleen de gifstoffen vasthouden die ze van hun moeders hebben gekregen, maar dat ze ook de toegevoegde laag gifstoffen hebben verworven van hun intense vaccinatieschema’s die hun immuunsysteem kunnen verstoren, waardoor voedselallergieën en -gevoeligheden, eczeem, astma, hoofdpijn, spijsverteringsstoornissen, leerstoornissen en auto-immuunziekten kunnen ontstaan.

DETOX  – REINIGING

Dit maakt het absoluut noodzakelijk dat de moeder een diepe en grondige ayurvedische reiniging ondergaat onder leiding van een ayurvedisch practitioner / therapeut die haar tijdens het reinigingsproces kan volgen. Sommige routines zijn dagelijks, sommige wekelijks, sommige seizoensgebonden en sommige worden vooral in het voorjaar en de lente gedaan. de herfst, de twee beste seizoenen om te reinigen. Op deze manier beginnen de baby’s hun leven niet met zo’n hoge toxische belasting. Het is ook belangrijk dat ze minstens een jaar voordat ze zwanger wordt een uitgebalanceerd, schoon en voedzaam dieet eet, wat ook haar toxische lading vermindert. Gifstoffen kunnen fysiek zijn, zoals zojuist beschreven, en ook mentaal. Het is dus belangrijk dat de moeder mentaal, emotioneel en spiritueel het nodige werk doet, aangezien zij eigenlijk meer invloed heeft op de persoonlijkheid van de zich ontwikkelende baby dan de partner. 

De reden hiervoor kunnen we als volgt toelichten: Elke ouder geeft ongeveer de helft van zijn DNA af aan het kind: 50% van de moeder (via een eicel) en 50% van de vader (via zijn sperma). Maar de reden dat de moeder meer invloed heeft op de persoonlijkheid van het kind, is omdat ze tijdens het dragen van haar baby de trillingsinformatie van haar baby ontvangt en de baby trillingsinformatie van haar. Dit is de reden waarom vrouwen bij elke zwangerschap naar verschillende soorten voedsel hunkeren. Marianne Teitelbaum  herinnert zich goed dat ze naar mango’s verlangde toen ze zwanger was van haar zoon en naar grapefruit toen ze zwanger was van haar dochter. Het blijkt dat haar zoon dol is op mango’s – we hebben zoveel foto’s gemaakt van hem terwijl hij mango’s at toen hij als baby in zijn kinderstoel zat, en haar dochter hunkert tot op de dag van vandaag naar alle citrusvruchten – citroenen, grapefruits en sinaasappels.

Vaidya Mishra vertelde Marianne  dat wanneer de vrouwen in zijn dorp zwanger waren en een verlangen naar voedsel hadden, iedereen in het dorp dat voedsel snel naar haar toe zou brengen, in een poging om aan de verlangens van de ongeboren baby te voldoen, zodat de baby tevreden en gelukkig geboren zou worden.

Maar het werkt ook omgekeerd. De oude teksten omschrijven dat het belangrijk is dat vrouwen negativiteit vermijden tijdens de zwangerschap – wat in deze moderne tijd betekent dat je niet betrokken raakt bij ruzies, wegloopt van negatieve situaties en geen enge films kijkt tijdens de zwangerschap. De emoties van woede en angst kunnen op de baby worden overgedragen op ongeveer dezelfde manier waarop de baby je signalen stuurt over het voedsel dat ze graag willen.

EMOTIONELE DETOX OOK VAN BELANG

Dus het jaar voor de zwangerschap moet je niet alleen fysiek maar ook emotioneel ontgiften. Op welke manier dan ook die voor jou het beste werkt: door middel van meditatie, gebed, chanten, psychologische begeleiding of therapie — probeer je lichaam en geest op orde te krijgen, zodat je een mentaal, fysiek en spiritueel evenwichtige, gelukzalige baby kunt creëren.

WAT ZEIDEN DE OUDE ARTSEN NOG MEER

De wijze Aryurvedische arsten zeiden dat zelfs het moment van conceptie buitengewoon belangrijk is dat zowel de man als de vrouw in een gelukzalige gemoedstoestand bevinden . Ze gingen zelfs zo ver dat ze seksueel contact moesten vermijden als er een luide enge onweersbui gaande was of slecht weer, wat angst zou veroorzaken in de hoofden van de potentiële ouders en zou worden overgedragen op het zich ontwikkelende embryo.

Ze zeiden dat beide ouders moeten baden, wat kruiden of etherische oliën moeten gebruiken om een ​​aangename geur te creëren – wat bloemen op het bed moeten strooien, vers beddengoed moeten gebruiken en diepe liefde en toewijding voor je partner moeten uiten, zodat pure liefde stroomt op het moment van conceptie .

Ze zeiden dat de beste tijd om zwanger te worden tijdens de Brahma Muhurta-tijd van de dag is. Muhurta is een Sanskriet term of een tijdsperiode gelijk aan 48 minuten; Brahma betekent “heilig” of “heilig” en is ook de naam van de schepper, of God. Brahma Muhurta betekent daarom de ’tijd van Brahma’ of ‘heilige tijd’ wanneer het het meest heilzaam is om yoga te beoefenen, te mediteren of te aanbidden.

Ruwweg begint Brahma muhurta 96 minuten of twee muhurta’s voor zonsopgang en eindigt 48 minuten (één muhurta) voordat de zon opkomt. De exacte tijd van Brahma muhurta kan echter per traditie verschillen, sommigen beschrijven het als de laatste 3 uur van de nacht. Dit is het moment van de dag waarop de geest kalm en sereen is na een goede nachtrust en er een overwicht is aan sattva of zuiverheid, niet alleen in de geest, maar ook in de natuur, aangezien de elementen in de natuur, bekend als Soma, Agni en Marut (de trilling van de maan, de zon en de beweging van deze energieën), gezamenlijk Prana genoemd, zijn op dit moment ook in balans.

Door een baby te verwekken met een heldere, uitgeruste, gelukzalige geest, vrij van negativiteit na een jaar aan mentale, emotionele en fysieke reiniging te hebben gedaan, en dat in evenwicht te brengen met een gezonde, gelukkige en gelukzalige zwangerschap, doe je er alles aan om een ​​gelukkige, gezonde evenwichtig kind.

Ik hoop dat je deze informatie nuttig vind, vooral als je wilt beginnen om voor te bereiden op zwanger worden. Door deze richtlijnen te volgen, kun je niet alleen een problematische zwangerschap voorkomen, maar kun je je baby ook de best mogelijke kans geven om het leven zo gezond mogelijk te beginnen, vrij van omgevingsfactoren. , fysieke en emotionele gifstoffen en de gezondheidsproblemen die deze gifstoffen kunnen veroorzaken.

 

Riim Lagerwerf

Het is mijn missie om je te inspireren en te begeleiden om je geest tot rust te brengen, te ontspannen en te verbinden. Door middel van een holistische aanpak met Ayurveda en Yoga help ik jou graag bij het behalen en behouden van een optimale gezondheid en welzijn.

Riim geeft al sinds 2011 yogales en sinds 2017 meditatie. Zij is oprichtster van LINgGAN Yoga Studio (daarna saktiisha yoga) in Den Haag en SankalpaYogi in Suriname.
Sankalpa Holistic Health is opgericht in 2014.

You may also like

[instagram-feed]